[...] dopiero gdy zaczniesz stosować wybrany model żywieniowy u siebie. Dla przykładu podam, iż Irena Celejowa zasugerowała w podnoszeniu ciężarów: 6405 kcal dziennie, 230 g protein, 216 g tłuszczów, 883 g węglowodanów. Nie podała ona, dla kogo były robione te wyliczenia. Jeśli dla zawodnika mającego 100 kg, to mamy do czynienia z podażą 2.3 g [...]
Wiele razy napotykam na różnorakie pytania odnośnie do diety czy treningu. Chciałbym podsumować kilka kluczowych, najbardziej oklepanych problemów związanych z hipertrofią, treningiem, dietą czy nawet stylem życia. Dla ćwiczeń bicepsa – uginania ramion na maszynie siedząc - najwięcej powtórzeń wykonano w treningu B3, czyli wtedy, gdy ćwiczenie [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
[...] itd. Zawsze w trakcie redukcji odnotowuje się spadek beztłuszczowej masy ciała, co ma duży wpływ na REE, NEAT i ilość energii zużywanej na treningu. Najlepsze diety (wysokoproteinowe) umożliwiają utratę tylko 25% mięśni na każde 75% utraconej tkanki tłuszczowej (w uproszczeniu: pozbywamy się 5 kg masy ciała z tego 3,75 kg tłuszczu i 1,25 kg [...]
Wykorzystanie protein w diecie osób aktywnych przeżywa swój renesans. Pomijając kwestie typowo sportowe, białka dodawane są do jogurtów, mleka i batonów. Spotkamy nawet pieczywo wysokobiałkowe. Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] Najmniej realnym źródłem problemów z nerkami czy wątrobą jest białko serwatkowe. Inaczej jest, jeśli ktoś ma silnie zniszczone nerki - wtedy zalecana jest ograniczona podaż protein np. do poziomu 0,8 – 1,1 g na kilogram masy ciała. Niemniej, tego typu schorzenia nie da się zignorować i przeoczyć. Dobitnie wykażą to badania krwi, moczu, [...]
W poprzedniej części tekstu scharakteryzowałem problemy związane ze stosowaniem diety u modelowej, 20-letniej zawodniczki. Nie należy się zbytnio przywiązywać do przedstawionych szczegółów, a wtedy opisane rozwiązania znajdą zastosowanie u większości ludzi borykających się z podobnymi problemami. Tak naprawdę ludzie często lubią komplikować [...]
Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]
[...] białko WPC? Jednym ze sposobów wsparcia żywieniowego jest wykorzystanie koncentratu białek serwatkowych, czyli popularnego WPC. WPC to anglojęzyczny skrót od nazwy "whey protein concentrate", który oznacza koncentrat białek serwatkowych. Odżywki białkowe dla sportowców głównie bazują na białkach serwatkowych, gdyż uważane są one za jedne z [...]
[...] Jakie są tego skutki? W badaniu Teresy Jiménez Jamie i wsp. z 2015 roku zastosowano dietę śródziemnomorską 5 posiłków dziennie, 50% węglowodanów, 25-30% tłuszczów, 20-25% protein. Dla kobiety ważącej 74.4 kg (przy 160 cm wzrostu) całkowity wydatek energetyczny oszacowano na ponad 2400 kcal dziennie. Tymczasem panie dostarczały ledwie ~1480 [...]
[...] g dziennie), ale nie z zalewem wywołanym masowym spożyciem cukru lub HFCS. Eksperyment naukowy W dobrze kontrolowanych badaniach zastosowano diety: 60,4% węglowodanów, 29% protein, 10,6% lipidów. Dieta wysokofruktozowa zawierała: 60,4% węglowodanów, 29% protein, 10,6% lipidów – czyli tyle samo. Jednak z 60,4% węglowodanów w grupie kontrolnej [...]
[...] tkwić w treningu, ale zwykle wynika z kiepskiej diety, dostarczania zbyt małej ilości węglowodanów i tłuszczów. O wiele rzadziej zdarza się dostarczanie zbyt małej ilości protein, bo wszyscy już raczej dowiedzieli się, jak istotne są białka dla zawodników sportów siłowych i nie tylko. Jeśli chcesz uzyskać diagnozę, to musisz mówić prawdę, a [...]
[...] ignoruje podstawowe zasady zdrowego odżywiania się. Kulturyści ponoszą o wiele większe koszty związane z niewłaściwą dietą. Co się stanie, gdy biegacz dostarczy za mało protein? Niewiele. Dla tych zawodników kluczem do robienia „formy” (osiągów biegowych) są węglowodany (rzadziej tłuszcze, w zależności od przyjętego modelu diety). Co się [...]
[...] Dlaczego? Bazowało na kwestionariuszu i dotyczyło 48 850 mężczyzn, a wiemy jak „dokładne” są dane dotyczące np. spożywania kofeiny, witaminy C, tłuszczów czy protein. Naukowcy szacują, iż przynajmniej 25% mężczyzn zostało źle sklasyfikowanych. Po prostu większość ludzi nie zdaje sobie sprawy lub nie pamięta dokładnie ile i czego [...]
[...] 60 do 70% poposiłkowego wyrzutu insuliny. GLP-1: wywołuje zwiększony wyrzut insuliny, jest wytwarzany przez komórki L w jelitach, oddziałuje poprzez receptory GLP-1R (ang. G-protein linked membrane-bound receptor), posiada ~ 2-minutowy okres półtrwania, w ustroju jest szybko rozkładany przez DPP-4, 10-15% wydzielanego w jelitach GLP-1 dociera do [...]
[...] obwodowej i wątrobowej wrażliwości na insulinę. Ma też niebagatelny, negatywny wpływ na stężenie testosteronu. Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (np. WPC; koncentrat białka serwatkowego) oraz przesunąć czas jedzenia węglowodanów na godziny przedpołudniowe. Wiemy też, iż oporność insulinowa jest [...]
[...] tylko drobny wycinek, tj. czas, w którym mający 1,78 m wzrostu i ważący 81 kg mężczyźni weszli na 28 dni na redukcję. W I fazie, przez 14 dni podawano im 2695 kcal, 133 g protein, 350 g węglowodanów i 90 g tłuszczów. W II etapie (redukcji) przez 28 dni znaleźli się na diecie z deficytem, a podaż energii przypominała używaną przez aktywne młode [...]
[...] wzrost stężenia SHBG, czyli o wiele mniej testosteronu było dostępne w postaci aktywnej biologicznie. Czyli tak naprawdę przy diecie ultrawysokobiałkowej (44% energii z protein), efektywne stężenie testosteronu wcale nie musiało być niższe! Poza tym przy diecie wysokobiałkowej nieco wyższe było stężenie estradiolu, a on reguluje przyrost [...]
[...] zwiększało towarzyskość. Naukowcy sugerują, iż korzystne działanie białek jest wyraźniejsze w sytuacjach stresowych. Zmiany behawioralne wywołane dietą wzbogaconą w proteiny pozostawały widoczne przez tydzień po karmieniu, co sugeruje, że białka frakcji serwatki wykazują wydłużone działanie na stan psychiczny myszy. Na pewno naukowcy [...]